Historien om bingo och hur det började

Den bingo vi känner idag skapades i USA under 1920-talet men har sedan förfinats. Med olika källor som hjälp genomförde jänkaren Hugh J. Ward en standardisering som i nästa decennium gavs ut i bokform. Men en annan person hade samma tanke, Edwin Lowe såg på en marknad i Atlanta folk som spelade Beano skapat av Ward. Han tog med sig uppslaget till New York där han sålde talonger och lät folk spela.

Under en spelrunda ropade en av hans vänner fel, utropet blev bingo istället. Ordet ansågs ligga bättre i munnen och spelet bingo var uppfunnet. Dock var det en engelsman som tog patent för bingo och kupongens utformning samt design vilket medgavs 1942. Riktig fart i Storbritannien och Europa blev det inte förrän efter kriget. I England blev bingo riktigt stort, denna typ av folklig hasard lockade människor att satsa en slant.

Bingobrickan

De mest använda typerna är variantbingo och storbingo. De skiljer sig åt i antalet nummer, 75 respektive 90 bollar på brickan och antal bollar i dragningen. Det stora problemet i bingons barndom var att skapa talonger som skilde sig åt i siffrornas placering, att kunna sprida runt alla numren så att en bricka inte skulle finnas i så många upplagor. Idag är sådant enkelt löst med datorer, men förr fanns inte den hjälpen.

När många spelare fick bingo samtidigt eftersom deras brickor var exakt lika, blev det lite kaos. Arrangörerna fick betala ut många vinster. En professor åtog sig att utveckla ett system med de redskap som stod till buds före andra världskriget, räknesticka och den egna tankeverksamheten. Han skapade 6 000 talonger som alla skilde sig åt. Arbetet tog flera år i anspråk och mannen blev snurrig på kuppen, och fick läggas in på mentalsjukhus.

Bingobrickorna tog svenskarna med storm

I Sverige var man ganska svältfödda på spel. Fram till sextiotalet fanns bara stryktips och penninglotter i statens regi. Så när man tillät bingo visste folks intresse inga gränser. Det hela inleddes en kväll under hösten 1961 i Skåne. Det var Gunnarstorps IF som satte igång det hela vilket startade en lavin, och nu är bingoförsäljning ett givet val när det kommer till finansiering av olika föreningar inom sport.

Det här spelet skulle komma att få enorm betydelse för idrottsklubbars och andra organisationers ekonomi. Gubbar och gummor, gamla och unga bänkade sig på stolarna i bygdegårdar, och alla sådana lokaler som stod till buds för att kunna ta emot alla som ville spela bingo. Sedan inreddes bingohallar på alla orter med tillräcklig folkmängd. Det har beräknats att ett överskott på 100 000 kronor om dagen i snitt har gått till föreningslivet.

Bingolotto och bingohallar

När man lanserade bingospel som sändes på tv var succén given nästan på direkten. Bingolotto är Sveriges största lotteri i alla kategorier. Räknat i antalet tittare, omsättning och storlekar på vinster och vinsters värde. Leif “Loket” Olsson som ledde programmet under många år är att betrakta som legend och blev snabbt folkkär. Inte ens han trodde på idén från början. Han har efterträtts av många kändisar som programledare.

När bingo blev poppis fanns det snart hallar i nästan varje gathörn. Utropen hördes ut på gatan och lockade in folk. Även dessa drivs av föreningsägda organisationer som i grunden måste vara av allmännyttig art. Inte bara sport och idrott således. Idag under konkurrensen från onlinebingo har dessa minskat i omfång, numera finns ett hundratal kvar från norr till söder. Betydelsen som en social knutpunkt har i viss mån tagits över av online chatt.

Lång historik

Nummerspel uppfanns för tusentals år sedan av kineser. Lotterier anordnades som i viss mån kan jämföras med dagens keno som ligger nära bingo. Ett slags kuponger med kinesiska tecken i rutor såldes och resultatet av dragningen meddelades genom att skicka ut brevduvor till provinser och byar. Inkomsterna från lotteriet finansierade statsskick, krigsherrar och inte minst byggandet av Kinesiska Muren. I Europa arrangerades lotto i Italien och Frankrike, dokument säger att det förekom redan under 1400-talet.

Ha roligt med bingo

Bingo på nätet i Sverige drivs av sammanslutningar i stora organisationer som Folkspel, Postkodlotteriet, IOGT-NTO och statens Svenska Spel. Onlinebingo förekommer inom många spelbolag och hos tillförlitliga bingosajter. De privata har inte licensierats i Sverige utan av myndigheter i länder inom EU, bland andra Malta. Du kan alltså spela bingo var du än befinner dig och när du vill. Spela bingo för skojs skull och bli överraskad när du vinner, lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *