Vad är bingo?

Bingo kommer ursprungligen från spelet lotto och har en lång historia. Här i Sverige spelades det främst av pensionärer en till två gånger i veckan innan det växte och blev ett populärt nöje för människor i alla åldrar. En stor anledning till att bingo har blivit så omtyckt i Sverige beror på tv-programmet Bingolotto som under sin storhetstid bänkade miljoner människor. Det är också vanligt att föreningar anordnar bingokvällar.

Bingo är ett spel som är helt baserat på tur. Det är därför som det passar alla typer av människor. Du behöver inte lära dig några konstiga regler eller strategier utan behöver bara hoppas på att du har tur med siffrorna. Många bingohallar har dessutom en liten kafeteria så att du kan ta en fika samtidigt som du spelar. Det kan alltså bli en rolig träffpunkt och så mycket mer än ett spel.

Historien bakom bingo

Det var i Italien som bingo först spelades redan på 1530-talet. Det skedde i det statliga lotteriet vid namn “il Gioco del Lotto in Italia”, som faktiskt existerar än idag. Det fungerade precis som idag med att varje spelare köpte en bricka och sedan hoppades på att det var just deras nummer som ropades upp. Spelandet är en otroligt stor inkomstkälla för Italien som drar in över 75 miljoner kronor i vinst.

Anledningen till att staten i europeiska länder började anordna bingo var för att de skulle finansiera bland annat krig och olika teaterbyggnader. Det är detta som låg till grunden för det som vi idag kallar bingo. Dock var det vanligast att det gick under namnet lotto när vi tittar tillbaka i tiden. Varje land hade sin egen version av spelet som var anpassad efter att passa deras befolkning.

Bingo i Frankrike och Tyskland

Fransmännen snappade upp spelet och skapade sin egen version av bingo någon gång på 1700-talet. Deras version var mycket mer lik det bingo som vi spelar idag. Varje spelare fick då en numrerad lottorad innan utroparen satte igång att dra nummer. När spelaren hade ett av de nummer som ropades upp täckte de över detta på sin bricka. Den som först hade täckt över alla nummer blev då en vinnare och fick ett fint pris.

Under 1800-talet började man också spela bingo i Tyskland. Detta var främst i utbildningssyfte eftersom de ville ha ett sätt för barnen att lära sig multiplikationstabellen. De upptäckte då att bingo var ett utmärkt sätt för barnen att lära sig. Detta är något som dagens skola har tagit efter och än idag används olika former av lek och spel i undervisningen. År 1863 startade även det första casinot vilket underlättade spridningen av spelet.

Men vad går bingo ut på?

Bingo är ett spel där du köper ett antal brickor som kan se ut på olika sätt. På dessa brickor finns ett antal nummer som du ska fylla i. En bingoutropare kommer sedan börja ropa ut nummer slumpvis. Har du det nummer som ropas ut på din bricka ska du täcka över det med en penna. Ditt mål är sedan att vara den första spelaren som får en rad.

Det vanligaste är att en spelomgång i bingo har fem rundor. På den första ska du ha en rad, på den andra två och så vidare upp till full bricka. Prissummorna kommer öka för varje rad. Många bingospel har också en jackpott där du vinner en högre summa pengar om du får full bricka inom ett visst antal nummer. Detta gör det lite extra spännande för alla som spelar.

Olika typer av bingo

Idag är bingo ett väldigt utbrett spel som finns i flera olika versioner. Det vanligaste är att du spelar antingen online eller via en bingohall. Är du med i en idrottsförening är det också vanligt att dessa har speciella bingokvällar. Nu finns det även någonting som kallas för bilbingo där du sitter i din bil och spelar. Detta brukar anordnas på stora fält eller travbanor i olika städer i Sverige.

Sammanfattning

Bingo är ett populärt spel där hela familjen kan delta. Tack vare Bingolotto växte intresset väldigt snabbt i Sverige och idag kan du spela många olika varianter av spelet. Det som är så roligt med bingo är att det är helt baserat på tur och alla har lika stor chans att vinna. Det är också ett mycket spännande spel speciellt när du sitter och bara har ett nummer kvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *